Η αξία του βιβλίου

Αν έχεις κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.(Κικέρων)

Τα βιβλία αποτελούν πηγή πνευματικού πλούτου ,γλωσσικής καλλιέργειας,πληροφόρησης. Δίνουν «τροφή» κ  εξάπτουν τη φαντασία μας κρατώντας σε εγρήγορση το νου μας.

Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος.(Ρενέ Ντεκάρτ)

Η λογοτεχνία είναι ένα υπέροχο ταξίδι του νου κ της φαντασίας.Η απόλαυσή του έγκειται στη διαδρομή του ταξιδιού κ όχι στον καθαυτό προορισμό.Ο αναγνώστης αποκομίζει πολλά οφέλη μέσω αυτού του ταξιδιού.

Η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου καλλιεργεί τις πνευματικές δυνάμεις του ανθρώπου τη μνήμη , την αντίληψη τη φαντασία κ οξύνει το νου κ την κρίση του.

Το βιβλίο συμβάλλει στη μόρφωση του γιατί διαδίδει τις γνώσεις ,τις ιδέες , την πνευματική κληρονομια του παρελθόντος.

Το διάβασμα εμπλουτίζει το λεξιλόγιο μας κ αυξάνει τη νοητική μας λειτουργία.

Η αμάθεια καταπολεμείται  κ προβάλλονται ακατάλυτες αξίες.Δίνεται ώθηση στην πνευματική καλλιέργεια του λαού κ στην ανταλλαγή ιδεών.

  Οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι περισσότερο πολιτισμενοι κ έχουν μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Όταν δεν έχεις γνώση δε δικαιούσαι να έχεις γνώμη.(Πλάτων).

Νέοι τρόποι σκέψης δημιουργούνται κ νέοι δρόμοι χαράζονται.

Μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων τα μικρά παιδιά μαθαινουν να αναγνωρίζουν κ να αποδέχονται τα συναισθήματά τους κ να τα ξεκλειδώνουν.

Διαμορφώνει ηθικούς χαρακτήρες με τα πρότυπα που προβάλλει κ τις ηθικές αρχές.

Είναι απολαυστικό να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία.Ψυχαγωγεί τον άνθρωπο , τον κρατά συντροφιά σε ευχάριστες κ δύσκολες στιγμές της ζωής του τον μεταφέρει σε άλλες χώρες, εποχές κ τον απαλλασσει από το άγχος.

Καλλιεργεί τις ψυχικές δυνάμεις του ατόμου, τη θέληση , την αισιοδοξία , την ελπίδα , την αγάπη , την ειρηνική συμβίωση, τον αλτρουισμό.

Οι αρετές που μεταλαμπαδεύονται στον άνθρωπο συντελούν στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου κ στην» άνθηση «των  κοινωνικών σχέσεων.

Εξυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας κ συμβάλλει στην ευημερία της. Αντίθετα η  απουσία του οδηγεί στην πολιτισμική οπισθοδρόμηση κ καθυστέρηση.

Μέγιστη είναι η αξία του λογοτεχνικού βιβλιου στον άνθρωπο διότι προτρέπει, αποτρέπει, διδάσκει κ καθοδηγεί.

Μαρία Χριστοδουλου

Advertisements