Στην κινηματογραφική λέσχη του 14ου ΔΣ Καλλιθέας

<4D6963726F736F667420576F7264202D20C1F6DFF3E120CFF5F4EFF0DFE12E6Στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας προβλήθηκε η Ταινία Σχολείο-Επανάσταση (Όταν η Ουτοπία πήγαινε Σχολείο) της Johanna Grudzinska.

Η καθηγήτρια Δέσποινα Καρακατσάνη, μέλος του Σκασιαρχείου σχολίασε την ταινία υπογραμμίζοντας στοιχεία της παιδαγωγικής της νέας αγωγής και του κινήματος του νέου σχολείου κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών του 20ού αι. Αναδείχθηκαν ενδιαφέρουσες πτυχές της νέας αυτής παιδαγωγικής και της σύνδεσής της με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής.

Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης-δασκάλους και γονείς- οι οποίοι προέβαλαν προβληματισμούς για το ρόλο της εκπαίδευσης στις αρχές του 20ού και την παιδαγωγική συζήτηση, προβληματική και ανησυχία για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προβλήματα.

Η κινηματογραφική Λέσχη Καλλιθέας ξεκίνησε από μία προσπάθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι , εμπνεόμενοι από θέσεις της Κριτικής Παιδαγωγικής , θέλησαν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να συνειδητοποιήσουν το ρόλο και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τη θέση τους σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, μία φορά το μήνα, διαφορετικές κάθε φορά τάξεις του σχολείου, παρακολουθούν έργα κινηματογραφικής τέχνης που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στη συνέχεια συζητούν για αυτά , απαντούν σε ερωτηματολόγια , κατασκευάζουν εφημερίδες τοίχου , ζωγραφίζουν και δημοσιοποιούν στο υπόλοιπο σχολείο την εμπειρία, τις απόψεις και τη δουλειά τους.

Παράλληλα ,το ίδιο κινηματογραφικό υλικό προβάλλεται ένα απόγευμα κάθε μήνα , σε ενήλικο κοινό , γονείς , εκπαιδευτικούς αλλά και κατοίκους της Καλλιθέας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταθέτουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς του και ενημερώνονται για όσα έχουν δημιουργηθεί τις πρωινές ώρες από τα παιδιά του σχολείου. Η προσπάθεια χαρακτηρίζεται από την τοπική της διάσταση και αποτελεί έναν ακόμη τρόπο επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική κοινωνία.

 

Πηγη: https://skasiarxeio.wordpress.com

Advertisements