Ας μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

1402938124Σαν σήμερα στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υπογράφηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο στις 10 Δεκέμβρη γιορτάζεται λοιπόν αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι είναι όμως ανθρώπινο δικαίωμα έχουμε αναρωτηθεί ποτέ; Μπορεί να βγαίνουμε στους δρόμους γι’ αυτό, μπορεί να υψώνουμε τις φωνές μας και να απαιτούμε να ακουστούμε. Είμαστε όμως σίγουροι ότι αυτό για το οποίο φωνάζουμε και το διαλαλούμε, δεν καταπατά το δικαίωμα κάποιου άλλου; Ή το γεγονός ότι μπορούμε να το κάνουμε δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες στον πλανήτη που ίσως ούτε τις γνωρίζουμε;

Ας είμαστε ξεκάθαροι… σίγουρα μας ενδιαφέρει να μην μας ενοχλούν και να μην καταπατούν τα δικαιώματά μας αλλά ταυτοχρόνως ίσως το κάνουμε εμείς σε κάποιους άλλους. Εξάλλου γνωστό είναι το ρητό που αναφέρει: «Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων». Βέβαια ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία σε αυτό και σίγουρα δεν έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης και ζωής.

Παρόλα αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων κτλ. Το ότι εγώ έχω δικαίωμα να πάω κάπου, θα έπρεπε ταυτόχρονα να είναι και δικαίωμα κάποιου άλλου – θα έπρεπε να είναι κάτι απλό! -. Δυστυχώς όμως πολλές φορές αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχουν κοινωνίες δημοκρατικές που λειτουργούν με γνώμονα τον πολίτη. Υπάρχουν όμως και κοινωνίες οι οποίες χρησιμοποιούν ως υποχείριο τον πολίτη για να κερδίσουν οι λίγοι και δυνατοί – οικονομικά και πολιτικά -. Θα έπρεπε όλοι να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην ασφάλεια, στην εργασία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, στην ίδια τη ζωή!

Σκοπός μας λοιπόν είναι να εξαλείψουμε παντός είδους ρατσισμό και να πούμε ένα δυνατό όχι στις διακρίσεις. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να πράξουμε όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα και το περιβάλλον. Είναι μία στάση ζωής που πρέπει σαν έλλογα όντα να υιοθετήσουμε για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη και να παράγουμε έργο και όχι μόνο λόγο. Οι κοινωνίες που σέβονται τον εαυτό τους και λειτουργούν συλλογικά, είναι και αυτές που θα έχουν μέλλον!

Ειρήνη Κεμερλή

 

Advertisements