Χόρχε Μπουκάι- Ο εναλλακτικός ψυχολόγος

 

10437330_561801990586790_7785053552328651860_n

5 φύλλα πορείας μας δίνει ο Χόρχε Μπουκάι και μας στέλνει στην ελευθερία μας.

«Ο ελεύθερος άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του είναι γενναιόδωρος, αλληλέγγυος, ευγενικός και ικανοποιείται εξίσου όταν δίνει όπως και όταν παίρνει. Για αυτό, κάθε φορά που συναντάς ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, μην τους μισείς. Αρκετά προβλήματα έχουν με τον εαυτό τους»

Και κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι μας με τον Μπουκάι. Ένας συγγραφέας που δεν φοβάται να πει την αλήθεια έτσι όπως ακριβώς είναι και να μας αφυπνίσει. Ένας από τους καλύτερους συγγραφείς-ψυχολόγους της εποχής μας ο Μπουκάι γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε -τουλάχιστον- είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των πωλήσεων βιβλίων κάθε χώρας.

«Υπάρχουν κάποιοι που περπατούν στο κάστρο της ζωής τους προσπαθώντας να μην τους κοστίσει τίποτα, και δεν μπορούν να το ευχαριστηθούν. Υπάρχουν και άλλοι που βιάζονται να φτάσουν νωρίς, που χάνουν τα πάντα χωρίς κι αυτοί να ευχαριστηθούν. Κάποιοι λίγοι μαθαίνουν αυτό το μάθημα και παίρνουν το χρόνο τους για κάθε διαδρομή. Απολαμβάνουν κάθε γωνιά. Ξέρουν ότι δεν θα είναι δωρεάν αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις αξίζει τον κόπο.» και το ίδιο εφαρμόζει και ο ίδιος στην δική του ζωή. Πολλές φορές μέσα στα βιβλία του αναφέρεται σε δικά του βιώματα και πως ο ίδιος έχει διαχειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις. Η πίστη του στην ελευθερία των ανθρώπων ακόμα και μέσα σε μια σχέση είναι αυτό που και ο ίδιος πιστεύει πως τον έχει βοηθήσει πολύ και στην σχέση του με την οικογένειά του αλλά και με τους φίλους του. Χωρίς να μπορώ εύκολα να διαχωρίσω κάποιο από τα αγαπημένα μου βιβλία από τον συγγραφέα, αφού το καθένα από αυτά αποτελεί ένα ξεχωριστό μάθημα ζωής, θα ήθελα να κάνω μία εκτενέστερη αναφορά στα Φύλλα Πορείας του συγγραφέα τα οποία και έχω διαβάσει με ιδιαίτερη προσοχή και πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από αυτά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος. Ο Μπουκάι πολύ έξυπνα χωρίζει τις φάσεις μέσα από τις οποίες περνάει ο άνθρωπος σε 5 ξεχωριστά βιβλία και τα ονομάζει φύλλα πορείας γιατί τελειώνοντας το καθένα από αυτά ο αναγνώστης έχει μπεί σε μια διαδικασία αυτογνωσίας, ψυχικής ανάτασης αλλά και αφύπνισης της συνειδητότητάς του. Μέσα από αυτά τα βιβλία ο συγγραφέας είτε μέσω αλληγορικών ιστοριών, είτε μέσω δικών του βιωμάτων μας βάζει στην διαδικασία να περάσουμε τον δρόμο της αυτοεξάρτησης, της συνάντησης, των δακρύων, της πνευματικότητας και τέλος της ευτυχίας. Μέσα από την πολυποίκιλη ζωή τους αλλά και μέσα από μύθους και ιστορίες μας ξετυλίγει το πώς κάποιος από τον δρόμο που ακολουθεί ως ένα άτομο που εξαρτάται άμεσα από την οικογένεια του, τον περίγυρο του και την κοινωνία φτάνει στο σημείο να είναι πραγματικά ευτυχισμένο χωρίς να σκέφτεται τι θα πουν οι άλλοι γι αυτόν αλλά και να υπάρχει στην ψυχή του πραγματική αγάπη και ευγνωμοσύνη για τον συνάνθρωπο και το δώρο της ζωής.
«Αν η επιθυμία μας να πάμε μπροστά είναι πιο ισχυρή από το φόβο μας, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι, ναι μεν όλοι έχουμε όρια και αδυναμίες, όμως, κάποιοι απ΄αυτούς τους περιορισμούς δεν είναι κατ΄ανάγκην παντοτινοί.Σήμερα μπορεί να βρίσκεσαι μπροστά σ΄ένα εμπόδιο που δεν σ΄αφήνει να προχωρήσεις, και αύριο μπορεί να συναντήσεις κι άλλο. Αν όμως σκεφτείς τον εαυτό σου από τη σκοπιά ενός επιπέδου χωρίς σύνορα και μιας αέναης ανάπτυξης, θα πρέπει να παραδεχτείς ειλικρινά ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητές σου.»

Κανείς δεν μπορεί να μας περιορίσει και να μας στερήσει το όνειρο της δημιουργίας και της πληρότητας. Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και το ίδιο και τα όνειρα μας. Αυτό που μας διδάσκει ο Μπουκάι μέσα από τα βιβλία του είναι πως ο καθένας μας πρέπει να νιώθει και να δρα ως ένας ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς να περιορίζεται από κοινωνικά πρέπει και φαίνεσθε, αρκεί φυσικά να μην επηρεάζουμε αρνητικά την κοινωνία και τον περίγυρό μας. Τα βιώματά μας πρέπει να ναι μαθήματα ώστε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα και τους γύρω μας.

«Για να πετάξεις, πρέπει να πάρεις ρίσκα. Αν δεν θες να τα πάρεις, το καλύτερο πράγμα που σου μένει να κάνεις είναι να τα παρατήσεις και να συνεχίσεις απλά να περπατάς για πάντα.»

 

Κατερίνα Τσιλιπάρη

Advertisements