Η πιο γνωστή Μέλισσα για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη! 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ «Μάγια η Μέλισσα» στους κινηματογράφους σε όλη την Ελλάδα.

στις

Μια Μέλισσα που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους (ακόμη και από αυτούς που έχουν αλλεργία στα υμενόπτερα!)

Πέρασαν 105 χρόνια από τότε που ο  μπαμπάς της Μάγιας ο Γερμανός συγγραφέας Βάλντεμαρ Μπόνσελς (Waldemar Bonsels) δημοσίευσε το παιδικό βιβλίο «Οι περιπέτειες της Μάγια της Μέλισσας». Έγινε παγκόσμιο best seller και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες. Ας μάθουμε όμως κάποια πράγματα για την μελιστάλαχτη πρωταγωνίστρια. Η Μάγια γεννήθηκε στην κυψέλη κατά τη διάρκεια τέτοιων εσωτερικών αναταραχών…που η κυψέλη χρειάστηκε να διαιρεθεί σε δύο αποικίες. Η Μάγια μεγαλώνει δίπλα στη δασκάλα της, την κυρία Κασσάνδρα. Παρά τις προειδοποιήσεις τελευταίας, η Μάγια θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο και έτσι διαπράττει ένα ασυγχώρητο έγκλημα! Δραπετεύει από την κυψέλη. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειες, η Μάγια, πλέον στην εξορία, συναναστρέφεται με άλλα έντομα αλλά και με μεγάλους κινδύνους. Σύμφωνα με το βιβλίο η Μάγια αιχμαλωτίζεται από τους αιώνιους εχθρούς των μελισσών, τις σφήκες. Έτσι, αιχμάλωτη ,μαθαίνει από μια Σφήκα ένα σχέδιο για να επιτεθεί στην κυψέλη που γεννήθηκε. 

Τότε όμως έρχεται  αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα: Να επιστρέψει και να υποστεί την τιμωρία που της πρέπει και συνάμα να σώσει την κυψέλη , ή να εγκαταλείψει το σχέδιο της και να σώσει τον εαυτό της αλλά να καταστρέψει την κυψέλη;
 Μετά από σοβαρή σκέψη παίρνει την απόφαση να επιστρέψει. Στην κυψέλη, ανακοινώνει την προσεχή επίθεση και, εντελώς απροσδόκητα, τη συγχωρούν. Οι μέλισσες νικούν κατά την επίθεση των σφηκών και η Μάγια είναι τώρα πια μια ηρωίδα της κυψέλης ,η οποία μοιράζει την εμπειρία και τη σοφία της στη μελλοντική γενιά.

Την ιστορία ,λίγο –πολύ την ξέραμε. Αυτό όμως που ίσως να μας διαφεύγει είναι η λογοτεχνική ανάλυση που έγινε από έναν κριτικό της εποχής επάνω στα μηνύματα της  αγαπημένης ιστορίας. Σύμφωνα πάντα με την άποψη του η ιστορία κρύβει πολιτικά μηνύματα. Η Μάγια εκπροσωπεί τον ιδανικό πολίτη και η κυψέλη την πολύ καλά οργανωμένη και στρατοκρατική κοινωνία. Θεωρεί, επίσης, ότι διαθέτει στοιχεία εθνικισμού. Η Μάγια εκνευρίζεται σε δύο περιστάσεις. Πρώτον, όταν μια ακρίδα αποτυγχάνει να διακρίνει τις μέλισσες από τις σφήκες. Μάλιστα η Μάγια απαντά προσβλητικά πώς οι σφήκες είναι μια άχρηστη τιμωρία ληστών χωρίς σπίτι και θρησκεία. Δεύτερον, θυμώνει όταν  μια μύγα αποκαλεί τη Μάγια ανόητη, κάτι που κάνει την τελευταία να φωνάξει ότι θα τις μάθει τι πάει να πει σεβασμός στις μέλισσες και αμέσως μετά  απειλεί τη μύγα με το κεντρί της.

Ο ίδιος κριτικός το ερμηνεύει ως εξής: Σεβασμός που στηρίζεται στην απειλή βίας. Ένα άλλο μήνυμα είναι αυτό της συλλογικότητας εναντίον του ατομικισμού. Η ανεξαρτησία και η αποχώρηση της μέλισσας από την κυψέλη θεωρείται κατακριτέα. Εξιλεώνεται μόνο μετά από την ειδοποίηση ότι θα υπάρχει επίθεση από σφήκες. Αυτή η επίδειξη αφοσίωσης στην κυψέλη επαναφέρει τη θέση της στην κοινωνία. Στο σημείο όπου οι σφήκες επιτίθενται, η προθυμία των μελισσών να υπερασπιστούν την κυψέλη και ο ηρωικός τους θάνατος δοξάζεται πολύ έντονα.

Στις παλιότερες τηλεοπτικές προσαρμογές, το φαινόμενο του στρατοκρατισμού μειώνεται σημαντικά καθώς και ο ρόλος των σφηκών.  Ενώ ο χαρακτήρας του Βίλυ, ενός ειρηνόφιλου κηφήνα εισάγεται.(στο βιβλίο δεν εμφανίζεται αυτός ο χαρακτήρας). Στη σειρά κινουμένων σχεδίων, αυτό που κυριαρχεί είναι  η παρουσία ανίκανου  στρατού μυρμηγκιών που προσφέρουν μια παρωδία του στρατοκρατισμού.

 Σήμερα για πρώτη φορά η Μάγια έρχεται στην μεγάλη οθόνη μαζί με τον αγαπημένο της φίλο Βίλυ αλλά και την υπόλοιπη παρέα, τον Φλιπ την ακρίδα, τον Κερτ το σκαθάρι και τον Στινγκ, τη νεαρή σφήκα για μια νέα περιπέτεια! Άραγε θα βρουν τον κλέφτη του βασιλικού πολτού;

Πολιτικά ή αθώα τα μηνύματα της ;Ένα είναι σίγουρο, η Μάγια η Μέλισσα με μοναδικό επιθετικό όπλο το αμυντικό κεντρί της θα μας «κεντρίζει το ενδιαφέρον» για όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να πάρετε μια γεύση…μελιού

https://www.youtube.com/watch?v=JOfAXd-XcdI

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Maya_the_Bee

Κατερίνα Γεωργιάδου