Άπιαστο όνειρο

στις

     images

Δεν χωράει αμφιβολία το γεγονός ότι εμείς οι μαθητές δεν βλέπουμε την ώρα να χτυπήσει το κουδούνι στις δύο παρά πέντε για να πάμε στο σπίτι μας!.. Το σχολικό πρόγραμμα είναι τις περισσότερες φορές αφόρητο και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να το υποστούμε γιατί και οι απουσίες που έχουμε στην διάθεση μας να κάνουμε έχουν δυστυχώς κάποιο όριο.

Πολλοί από εμάς τους μαθητές χαρακτηρίζουμε το σχολείο βαρετό και με το δίκιο μας βέβαια. Τα μαθήματα τα οποία παρακολουθούμε αν και δεν είναι της αρεσκείας μας, φορτώνουν  το πρόγραμμα μας και μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά πολλές φορές πως μαθαίνουμε κινέζικα!. Αυτό βέβαια ( το να μάθεις κινέζικα) θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο. Αυτό που σίγουρα λείπει από τον εκπαιδευτικό χώρο είναι οι ειδικότητες. Και δεν αναφέρομαι στις συνηθισμένες όπως το μάθημα της πληροφορικής αλλά σε αυτές οι οποίες δίνουν έναυσμα στους μαθητές να ασχοληθούν μαζί τους γιατί πρόκειται πραγματικά για κάτι ενδιαφέρον. Μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής θα έδιναν την ευκαιρία σε μαθητές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους ή και ακόμα να το ανακαλύψουν. Γενικά είμαστε δυσαρεστημένοι με το ελληνικό σύστημα το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από εξετάσεις και θεωρείται πως μόνο μέσα από ένα γραπτό μπορούν να μας αξιολογήσουν. Ξυπνάς ένα όμορφο πρωινό και σου ανακοινώνουν πως την πρώτη ώρα γράφεις τεστ στο μάθημα που εχθές δεν πρόλαβες να διαβάσεις και πολύ καλά επειδή έτρεχες στα φροντιστήρια!.

Γενικά αναζητούμε ένα σύστημα το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και θα προσπαθεί συνεχώς να καλύπτει τις ανάγκες του. Ένα σύστημα το οποίο δεν θα στηρίζεται στην θεωρία αλλά στην πράξη. Γιατί αυτό που θα έχουμε να θυμόμαστε από το σχολείο δεν θα είναι σίγουρα η τόση θεωρία! Επιθυμούμε έναν δάσκαλο ο οποίος θα είναι αρωγός μας και όχι η αυθεντία από την οποία πηγάζουν όλες οι γνώσεις και πως με μία απλή παράδοση θα έχουν αποθηκευθεί όλες αυτές οι πληροφορίες στον εγκέφαλο μας. Το μάθημα στην τάξη, στο ίδιο περιβάλλον καταντάει μονότονο και κουραστικό. Η ένταξη διαδραστικών μέσων διδασκαλίας θα άλλαζε τον τρόπο εκμάθησης και θα βοηθούσε στο να  ρέει ευχάριστα  το μάθημα.

    Όλα αυτά δυστυχώς προσδοκούμε εμείς οι μαθητές. Τα θεωρούμε άπιαστα όνειρα αλλά αν υπήρχε διάθεση και θέληση θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων να λυθεί. Είναι επόμενο λοιπόν πως θα συνεχίσουμε να βαριόμαστε στο σχολείο μέχρι να γίνει κάποια ριζική μεταρρύθμιση, ένα άπιαστο όνειρο!…

Μαργαρίτα, 16 χρονών

Advertisements