Ιωάννης Μεταξάς: Πολιτικός; Στρατιωτικός; Δικτάτορας; Φασίστας; ΝΑΙ αλλά είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς.

στις

 

μεταξας.png

Ένας από τους πολιτικούς που διχάζει τον ελληνικό λαό μέχρι  και σήμερα. Χωρίς αμφιβολία όμως, η επιρροή του δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί. Δεν αντλήσαμε όμως πληροφορίες τόσο από την ιστορική βιβλιογραφία αλλά όσο μέσα από την ματιά της εγγονής του, της Ιωάννας Φωκά Μεταξά, η οποία ζει στην Κηφισιά, στο «σπίτι του ΟΧΙ», εκεί όπου ο παππούς της αρνήθηκε πριν από 74 χρόνια την υποταγή της Ελλάδας στους Ιταλούς.

Γεννήθηκε το 1871, στην Ιθάκη και η οικογένεια του έχει αναφερθεί στον Βυζαντινό οίκο Αυτοκρατόρων, των Κομνηνών, με το αξίωμα του Υπουργού του Αλεξίου Κομνηνού. Απόγονοι της οικογένειας τακτικά βρέθηκαν σε ηγετικές θέσεις, στον στρατιωτικό, πολιτικό καθώς και στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και του εμπορίου. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Άργους, φοίτησε στο Γυμνάσιο Αργοστολίου και αργότερα ξεκινά η στρατιωτική του σταδιοδρομία με την κατάταξη του στην Σχολή Ευελπίδων όπου και αριστεύει σε όλες τις τάξεις με το αξίωμα του Ανθυπολοχαγού του Μηχανικού (βαθμολογία 19.90).

Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897 και εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε στη σχολή Πολέμου του Βερολίνου με υποτροφία. Σε ηλικία 39 ετών τον καλεί ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος να γίνει ο προσωπικός του Σύμβουλος επί των στρατιωτικών θεμάτων. Έλαβε μέρος ως Επιτελής στους Βαλκανικούς Πολέμους και διετέλεσε Αρχηγός Στρατιάς στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913. Δύο χρόνια αργότερα, ως Συνταγματάρχης έγινε Αρχηγός του Επιτελείου για σύντομο διάστημα και ως φιλόδοξος και δύσπιστος ζητά να αποστρατευτεί όταν διαφώνησε με τον Βενιζέλο.

« Χαίρε Ελλάς, Χαίρε πατρίς μου! Τα παθήματα με εδίδαξαν πολλά. Δεν σκέπτομαι να διασκεδάσω. Ο βίος μου θα είναι ιερατεία υπέρ του καλού κ’ αγαθού ».

Μετά από μια λαμπρή στρατιωτική καριέρα ασχολήθηκε με την πολιτική 10 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός, όταν το 1926 δημιούργησε το κόμμα των Ελεθεροφρόνων. Ένα λαϊκό κόμμα που είχε ως κύρια πρόθεση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ανθρώπων των ασθενέστερων τάξεων, τους αγρότες και τους εργάτες.

« Όταν οι Έλληνες αντί εθνικών ονείρων αποκτήσωσι εθνικούς σκοπούς, τότε μόνον θα δυνηθώμεν να δημιουργήσωμεν ζωντανόν κράτος εν Ανατολή. Σκοπός δε δεν είναι η εκπλήρωσις ονείρων αλλ’ εκπλήρωσις ανάγκης της ζωής ».

Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 1936 έως το 1941 στην Κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου. Το 1936 διέλυσε τη Βουλή κι επέβαλε το αναγκαίο Καθεστώς Δικτατορικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνει η εγγονή του.

«Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός με 51 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα πριν καταλήξει στην αναγκαία λύση της Δικτατορικής διακυβέρνησης τα 4 τελευταία χρόνια της ζωής του. Την στιγμή που αποφάσισε την Δικτατορία, και ζήτησε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β’ την υπογραφή του στο διάταγμα, της άρσης άρθρων του Συντάγματος, ως ύστατη λύση, είχε ήδη λάβει 3 μήνες νωρίτερα, 240 ψήφους από την Βουλή ως Πρωθυπουργός, προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα το ταχύτερο, ως ο καταλληλότερος στρατηγός, για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας στο πόλεμο».

Τι έγινε τη νύχτα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου του 1940;

Τελικά το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς ή ο λαός;

Ο Ιταλός Πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι κατέφθασε στο σπίτι του Μεταξά και παρέδωσε τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι Ιταλοί ζητούσαν την κατάληψη στρατηγικών σημείων της χώρας μας προκειμένου να διευκολυνθεί ο Ιταλικός Στρατός για την μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

«Alors c’ est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο) ήταν η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά, που σήμανε την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Στο δίλημμα να πολεμήσει για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας ή να ενδώσει στον εχθρό δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί έχοντας στον πλευρό του σύμφωνο ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αποτέλεσε όπλο στον Εθνικό Διχασμό και με την απόφαση του εκείνη τη νύχτα ένωσε όλους τους Έλληνες. Με την εξωτερική πολιτική του οδήγησε και προετοίμασε με επιδεξιότητα μια μικρή χώρα για διεθνείς σχέσεις στην Ευρώπη. Με την διορατικότητα του προέβλεψε τον κίνδυνο εισβολής και γι’αυτό κατέστησε ανίκητη τη χώρα, από πολύ νωρίς, στρατιωτικά και οικονομικά.

Αυταρχικός δικτάτορας για κάποιους, ήρωας και ηγέτης αποτελεσματικός για άλλους. Καλά θα ήταν να μελετηθεί το προφίλ του χωρίς να εμπλέκονται οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Εντούτοις, ένα μεγάλο ΌΧΙ από την εγγονή του στην ερώτηση αν υπήρξε δικτάτορας. Και όσο για το αν έχει αποδείξεις; Προσκαλεί τους αναγνώστες στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η ίδια ώστε κάθε αναγνώστης να βγάλει τα συμπεράσματα του μέσα από αρχεία, ντοκουμέντα του ημερολογίου του και τους πολιτικούς του λόγους που αποτυπώνουν τις προθέσεις και τα έργα του.

Πηγή

http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/o-metaksas-mesa-apo-ta-matia-ths-eggonhs-toy.3102423.html

http://www.ioannismetaxas.gr/1871-1941.html

Κατερίνα Γεωργιάδου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s